Gör företaget till en säker arbetsplats genom att börja använda ett digitalt avvikelsesystem

Att ignorera avvikelser är lika med att strida mot regelverket. Med ett digitalt avvikelsesystem får du förbättrade rutiner och kan dra lärdom av tidigare oönskade händelser.

Se det framför dig; Det är hektiskt och arbetsdagen närmar sig sitt slut. Samtidigt som du svänger runt med grävmaskinen träffar du en av de anställdas bilar som du är säker på inte stod där tidigare. En liten avvikelse som kommer att kosta företaget mycket pengar och inte minst mycket tid.

Utan ett digitalt avvikelsesystem saknas översikten att kunna implementera rutiner så att händelsen inte återupprepar sig. Företaget i exemplet ovan saknar ett digitalt avvikelsesystem, och använder sig istället av ett manuellt system bestående av penna, papper och pärmar i olika färger.

Med det manuella systemet hanteras avvikelsen på följande vis:

  1. Den anställde väntar tills att arbetsdagen är över med att registrera avvikelsen
  2. Den anställde noterar, något otydligt, en avvikelse på ett avvikelseformulär på papper
  3. Avvikelseformuläret blir liggande i grävmaskinen ett par veckor innan det lämnas in. Under tiden har nog en bil till blivit träffad av en annan chaufför
  4. Avvikelseformuläret lämnas in till den KMA-ansvariga och läggs i en röd pärm
  5. Den KMA-ansvariga går senare i genom avvikelserna som lämnats in och vidtar åtgärder genom att förbjuda bilar inne på arbetsområdet

Bra jobbat! Tre-fyra veckor för sent, men jobbet har trots allt blivit gjort…


Läs hela historien här