KMA Checklista-modulen i SmartDok är ett mycket viktigt hjälpmedel för byggentreprenören Harald Nilsen AS.

smartdok hms kma

HMS och KMA blir allt viktigare i dagens samhälle. Ju enklare det är att utföra arbetsuppgifter inom dessa områden

Harald Nilsen AS är en av Nordnorges äldsta byggentreprenör. Verksamheten startade 1959 som firman Murmester Harald Nilsen. Företaget må vara Finnmarks äldsta, men man har inga problem med att ta till sig ny teknologi.

Medarbetarna använder SmartDok i arbetet, och det råder inga tvivel om att detta har resulterat i förbättringar av dokumentationen.

– Vi har arbetat med KMA-Modulen i SmartDok ett bra tag nu. Vi tycker att den är genial och dessutom enkel att använda, säger Alf Christian Losvar, som är projektledare hos Harald Nilsen AS.

Med formulär i SmartDok kan du fylla i formulär/checklistor på datorn, mobilen eller surfplattan. Det är lätt att ta bilder och bifoga dem till checklistorna. När man skickar in dem hamnar de i rätt projekt, så att projektledaren/KMA får en översikt över vad som har kontrollerats och vilka avvikelser som har uppstått. Hos Harald Nilsen AS har användningen av denna modul fått positiva effekter.

– Det är enkelt att använda checklistorna, och det förbättrar dokumentationen. Rekommenderas, säger projektledaren.

Förenklar arbetet i stor utsträckning

HMS och KMA blir allt viktigare i dagens samhälle. Ju enklare det är att utföra arbetsuppgifter inom dessa områden, ju mer sannolikt är det att de faktiskt blir utförda, och dessutom sparar man värdefull tid. Hans Kristian Solvold är huvudskyddsombud hos Harald Nilsen AS och en aktiv användare av HMS/KMA Checklista. Det har aldrig varit enklare att följa upp HMS-arbetet.

– Min arbetsdag som huvudskyddsombud har blivit enklare och mer effektiv genom att jag använder HMS/KMA Checklista-modulen till SmartDok. Alternativet är penna, papper och arkivering. Det vill jag inte ens tänka på, säger han.

Solvold och företaget har hittat många användningsområden för modulen.

– Jag använder den under inspektionsrundan, och då tar jag bland annat bilder av händelser och bifogar dem. Jag för även in rapporter om oönskade händelser och lägger in avvikelser i HMS/KMA-modulen. Det är våra arbetsledare som för checklistorna, förklarar Solvold när han berättar om SmartDoks alla användningsområden.

I SmartDok är det även enkelt att revidera ett formulär, något som ska utföras årligen. Tack vare denna funktion har du alltid den senaste versionen av formuläret tillgänglig.

Ska bli miljöfyrtorn

Harald Nilsen AS ska nu börja arbeta mot att bli ett certifierat miljöfyrtornsföretag. Miljöfyrtorn är ett norskt miljöstyrningssystem för offentliga och privata företag som vill dokumentera sitt miljöarbete.
Målet med detta system är att intensifiera miljöarbetet i små och mellanstora företag och offentliga verksamheter. Företag och verksamheter som uppfyller definierade branschvillkor kan bli miljöfyrtornscertifierade.

– En del av processen blir att skapa egna formulär för avfallshanteringen i SmartDok. Detta kan vi göra själva, eller be SmartDok att skapa formuläret åt oss, förklarar Solvold.

SmartDok har alltid kunden i fokus, och vårt försäljnings- och supportteam är alltid redo att hjälpa kunderna att bli ännu bättre.